מדי שנה ישנם מדווח על מקרי טביעה של ילדים בגיל הרך בבריכות פרטיות בסביבת הבית. בשנת 2017 פורסמו תקנות חדשות בנוגע לבריכות פרטיות אשר מטרתן לשמור על בטיחות הילדים ולמנוע מקרי טביעה, הרעלה או פגיעות בבריכות הפרטיות. התקנות מיועדות לבריכות פרטיות שהן בעומק 60 סנטימטרים ויותר, ומובדלות בין בריכות שהשטח שלהן קטן או מעל 10 מ"ר. במאמר זה נרחיב אודות עיקרי התקנות.
בקשה להיתר
כמו בכל מבנה קבע, כך גם בבריכת שחייה יש צורך בהיתר בנייה מהרשות המקומית. לצורך קבלת היתר בנייה יכין אדריכל הבריכה תכנית מסודרת שכוללת מפת מדידה ופרטים נוספים כגון סוג הבריכה ומיקומה במגרש, תכנית חיבור למערכת הביוב, מערכת סינון וחיטוי, תיחום הבריכה, סימוני עומק וכו'. כאמור הדרישות להיתר תהיינה שונות בהתאם לסוג הבריכה, שכן כל זמן שמדובר בבריכה שטמונה בקרקע יידרש להקים חדר מכונות וגם עבורו יש להשיג היתר, אך במידה והבריכה תהיה מעל הקרקע לא יהיה צורך בחדר מכונות. על כן ההמלצה תהייה לבדוק ברשות המקומית, מה המסלול להגשה ומהן הדרישות שיש לאותה רשות.
הנחיות לבריכה פרטית שהשטח שלה קטן מ – 10 מ"ר והעומק עולה מ – 60 ס"מ
בבריכה פרטית שהעומק שלה הוא מעל ל – 60 ס"מ והשטח שלה הוא מתחת ל – 10 מטר רבוע, יש לבצע תיחום על מנת שלא תתאפשר לכל אחד חדירה לאותו חלל בו ממוקמת הבריכה. אחת הדרכים שמומלץ יהיה לעשות זאת היא בעזרת התקנה של גדר סביב השטח – גדר שעונה על כל הדרישות שמתייחסות לבריכה שחייה ציבורית.
הנחיות לבריכה פרטית שהשטח שלה גדול מ – 10 מ“ר והעומק עולה מ – 60 ס"מ
יש לתחום את כל השטח שסביב הבריכה, את כל המקומות שיש בהם מערכות הפעלה של הבריכה, ולרבות אזור בו מאוחסנים כל החומרים שבאמצעותם מנקים ומחטאים את הבריכה באופן שלא יהיה בהישג ידם של בני אדם וילדים קטנים. הדרך הנכונה למנוע את הכניסה לאותם מקומות היא על ידי התקנה של גדר שעונה על כל הדרישות שמתייחסות לבריכה שחייה ציבורית.
הנחיות נוספות בהקמת בריכת שחייה פרטית
- כפי שהוזכר לעיל, כל חומרי הניקוי והחיטוי שעימם מתחזקים את מי הבריכה והקירות שלה, הם חומרים מסוכנים וחלקם רעילים, ולכן חובה יהיה לדאוג להם למיקום מוסתר מכל אדם.
- יש לחפות את הבריכה בחומר שמונע החלקה ושהוא עמיד אל מול שחיקה בדרגת התנגדות.
- שילוב של עיטורים בבריכה ובאזור שנמצא בסמוך אליה, יתאפשר אך ורק במידה והם אינם פוגעים בבטיחות הרוחצים.
- כל בריכת שחייה פרטית אמורה להיות חשופה וגלויה לעין כדי שניתן להשגיח ולפקח על כלל הרוחצים בה.
- הבריכה לא תכיל חללים חבויים בקרקעית, על מנת שלא ייווצר מצב שאדם או ילד חלילה יכלאו או יתפסו בהם.
- במקום הרדוד ביותר בקרקעית של הבריכה יורכבו מינימום שני פתחים שמיועדים ליניקה של המים. כל פתח יניקה יהיה מכוסה במכסה הגנה שמאפשר מהירות זרימה של מים עד 5.0 מטר לשנייה. המכסה מונע היצמדות או יניקה של חפצים או אברים ויינעל בצורה אשר מונעת את הפתיחה שלו על ידי הרוחצים. הקוטר המרבי של פתח מעבר המים במכסה יהיה עד 6 מ"מ.
- בבריכה יותקן מינימום אמצעי אחד שמאפשר לעלות ולרדת למי הבריכה כגון סולם או גרם מדרגות. לאורך דפנות הבריכה, בעומק של 20.1 מ', יש לבנות מדרך שהוא ברוחב בין 12 ל- 15 ס"מ, בצורה שיאפשר לכל אדם לעמוד בבטחה. מהנדס יהיה רשאי לפטור את הצורך בסולם או במדרך כל זמן שלא נמצא חשש לפגיעה בבטיחות הרוחצים.
- יש לסמן את עומק המים בצורה שתבלוט, כל מקטע של 20 ס"מ. מהנדס מוסמך יכול גם כאן לשחרר מחובה זו כל זמן שאין בכך פגיעה בבטיחות הרוחצים.
- מגלשת מים תותקן בהתאם לתקן ישראלי מספר 1605. החלל שקיים תחת המגלשה בתוך המים יהיה חסום כדי למנוע מצב בו הרוחצים נתפסים בו.
- מקפצה בבריכה תותקן רק במידה ועומק המים הינו מעל ל – 5.2 מטר. את גובה המקפצה יש להתאים לפי עומק המים.